Välkommen tilll

nathalietegelstam.se

Home / bar / Att jobba i bar

Att jobba i bar

Om att jobba i bar

Äntligen har solen och värmen kommit tillbaka! Det bådar gott för kvällens arbetspass som förhoppningsvis blir intensivt med massor av glada och semesterlediga gäster som vill umgås över ett glas eller två. Jag har förberett mig lite extra genom att fräscha upp mina drinkkunskaper. Jag hoppas inte det kommer en beställning på en drink jag inte vet hur man blandar. Men det får väl lösa sig ändå i så fall. Som tur är har jag jättebra kollegor som alltid hjälper till och ställer upp.

När jag berättar för folk att jag jobbar i en bar frågar de ofta om jag inte kan dela med mig av någon smaskig historia om någon gäst. Mitt svar blir alltid nej eftersom jag försöker värna om gästernas integritet. Jag försöker ha en slags hederskodex att aldrig berätta något som en gäst anförtror mig eller om sånt jag råkar höra i mitt jobb. Detta känns särskilt viktigt i en tid som denna då allt kan hamna på Internet för tid och evighet.

Jag tror inte det är något unikt för just barpersonal att gäster delar med sig av sina livshistorier. Det är nog ett fenomen som de flesta med ett socialt arbete stöter på. Taxichaufförer får också höra ett och annat vet jag. Men du som gäst bör tänka på att det endast är några få yrkesgrupper som har tystnadsplikt, så vill du absolut inte att din berättelse ska komma på avvägar bör du tänka dig för innan du berättar känsliga saker för exempelvis barpersonal och taxichaufförer!

Även om jag inte berättar för utomstående om känsliga saker som jag får höra i jobbet så pratar vi kollegor sinsemellan om vad vi varit med om. Det är viktigt eftersom en del saker man får höra eller uppleva kan vara väldigt tunga och jobbiga. Att få prata av sig med en kollega underlättar.

I början kan det vara svårt att släppa tankarna på en olycklig gäst eller sluta grubbla på en historia någon berättat, men efter ett tag lär man sig koppla bort de jobbiga tankarna och gå vidare. Jag antar att det är så vårdpersonal får göra för att klara av jobbet.

Om du som läsare har några frågor om hur det är att jobba i en bar så får du gärna skicka in dem så ska jag försöka besvara dem! Jag kanske borde ha en “fråga-bartender-dagen” här på bloggen där jag en gång i månaden ägnar ett helt blogginlägg åt att svara på frågor från läsare. Fast då krävs det ju förstås först att någon är intresserad och vill ha svar på frågor 🙂 Vi får se hur stort intresset är!

Nu ska jag rasta Bella, handla mat och läsa lite i min bok innan det är dags att gå till jobbet. Boken jag läser nu heter “En tryckare på blue moon bar” av Hanna Hellquist. Jag har bara kommit ett par sidor i boken men jag tycker den verkar väldigt lovande än så länge! Det är ingen vanlig bok utan en samling krönikor i bokformat, det gör boken utmärkt för mig som bara läser korta stunder i taget eftersom det blir naturliga avslut med jämna mellanrum.

På återseende!

//:)// Natta

Ps! Glöm inte skicka in frågor till mig om ni har några! Ds!