Välkommen tilll

nathalietegelstam.se

Home / bar / Hålla vikten men ändå njuta

Hålla vikten men ändå njuta

  • Post By:
  • Date:
  • Category: bar

Ja, ett väldigt vanligt samtalsämne är vad man bör dricka om man samtidigt tänker på sin hälsa eller går på någon slags diet. Jag själv förespråkar inte att man ska gå på någon diet eller så, utan att man istället tränar och tar hand om sig själv så kan man njuta utav livets goda. Men för att ni ska få lite koll på vad allting innehåller så har jag lånat en lista framtagen av systembolaget. Här står det vad allting innehåller, mängden kalorier skiljer sig beroende på hur mycket alkohol drycken innehåller. Därför kan det skilja sig rätt rejält mellan öl, vin och sprit.

Lista: Så här många kalorier innehåller alkoholen:
1 glas starköl, 5,6% – 186 kcal
1 glas rött vin, 12% – 123 kcal
4 cl konjak, 40% – 105 kcal
1 glas vitt vin, 12% – 101 kcal
4 cl punsch, 26% – 98 kcal
4 cl vodka, gin eller rom, 40 % – 90 kcal
1 glas whiskey, 40% – 89 kcal
1 glas champagne, 12% – 87 kcal
1 glas rosévin, 12 % – 73 kcal
1 glas prosecco, 11% – 69 kcal

Självklart gäller inte dessa för exakt alla, men det är en bra måttstock att gå efter. Sen så finns det såklart fördelar med alla olika drycker så jag tänket ge er 6 stycken hälsofördelar med öl! Haha som den bartender jag är måste jag ändå få tipsa lite om några fördelar 😉 Många har fördomar om ölen just för att det innehåller ganska mycket kolhydrater, men det finns faktiskt ett par fördelar med att konsumera lite öl då och då.

1. Bra för hjärtat
Det har hittats ett samband mellan en måttligt konsumtion av öl och vin och att det är 40% reducerar risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar.
2. Minskar risken för diabetes typ 2
Risken att drabbas av diabetes typ 2 minskade med 30% vid intag av 6 till 48 gram alkohol per dag. Men det gäller att hålla sig inom ramarna, men till exempel så innehåller en starköl 14 gram.
3. Stärker skelettet
Öl sägs minska risken för benskörhet och benbrott. Speciellt mörk öl och ale som innehåller en hög halt av kisel bidrar till att stärka skelettet.
4. Kan förebygga demens
I rimlig mängd sägs öl hålla dig pigg och alert. I humlen finns tydligen ett ämne som kan skydda dig mot psykologisk stress, vilken kan förebygga uppkomsten av demens.
5.Ökar det goda kolesterolet
Det bra kolesterolet kan öka vid en måttlig konsumtion av öl.
6. Minskar risken för njursten
En finsk studie har visat att konsumtion av öl kan minska risken att utveckla njursten. En flaska öl dagligen uppges reducera risken med upp till 40%

Jag hittade listan på cafe.se, en av mina egna favoritsidor för att hitta inspiration. Under deras kategori mat & dryck finns mycket härlig läsning! Såklart gäller det att ta listan ovan med en nypa salt och faktiskt förstå att det handlar om måttlig mängder, som ni ser så handlar det oftast om en flaska eller burk om dagen, inte mer, för att få ut några hälsofördelar med det! Så tänk på det, och det är aldrig bra med att överkonsumera något. Måttlig mängd är det som gäller för att alla ska må bra och kunna njuta av det. Det är ofta man är med om att man behöver sätta köpstopp på folk i baren så tänk på det, måttligt är bäst!

hylla med öl